Przepis na wegańską bezglutenową owsiankę ze świątecznym twistem – Blogmas #4

Prześlij dalej nie bądź taka
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Owsiankę jadam każdego dnia, w którym wypada mi dłuższy trening biegowy. Przygotowując się w październiku do półmaratonu oraz w sam dzień startu, obowiązkowo na blacie kuchennym lądowały banan i płatki owsiane. To taki klasyk. Tak odżywcze śniadanie dawało mi zastrzyk energii, dzięki czemu swój plan treningowy wykonywałam w 100%, bez większych trudności. 3 tygodnie przygotowań wystarczyły, by 21 km pokonać nie mając kryzysu po drodze, a na metę wbiegając z zapasem energii oraz szaloną myślą: a może by tak następnym razem maraton?

Dziś mamy już grudzień i w dni szczególnie jak ten, kiedy za oknem szaro, buro i ponuro, a człowiekowi się nic nie chce, na ratunek przychodzi nie kto inny jak miska pachnącej owsianki. Mimo że nie biegam już tak intensywnie, to jednak mój dzień zapowiada się bardzo pracowicie. Dużo czasu spędzę poza domem, a takie pożywne śniadanie zaspokoi mnie na kilka godzin. Dodatkowo aromat użytych przypraw korzennych przypomni mi zapach świątecznych przysmaków, dzięki czemu wprowadzi mnie w magię świąt już od rana, co jest mi dziś bardzo potrzebne.

Jak ja uwielbiam takie śniadania!

wegańska bezglutenowa owsianka

Wegańska bezglutenowa owsianka ze świątecznym twistem:

 

  • 180 g bezglutenowych płatków owsianych (używam takich)
  • 400 ml wody
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżeczki syropu klonowego (lub mniej w zależności od preferencji, używam takiego)
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 płaskiej łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kardamonu
  • łyżeczka nasion chia (opcjonalnie, używam takich)
  • szczypta soli

 

Do podania: orzechy włoskie

 

  1. Wszystkie składniki wkładam do rondelka.
  2. Całość gotuję ok. 10 min, cały czas mieszając, aż do całkowitego wchłonięcia wody i do uzyskania pożądanej konsystencji
  3. Owsiankę przekładam do miski. Wierzch posypuję garścią orzechów włoskich

 

Smacznego 🙂

 

  • Liczba spożytych kalorii: 914 kcal
  • Białko: 26,9 g
  • Węglowodany: 143 g
  • Tłuszcze: 18g

Prześlij dalej nie bądź taka
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

2 komentarzy do "Przepis na wegańską bezglutenową owsiankę ze świątecznym twistem – Blogmas #4"

avatar
  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Basia

Dziękuję za przepis…wyśmienicie pachnie i smakuje….pozdrawiam